Water & Gezondheid 
Een droge keel of mond: Het watertekort bedraagt ongeveer een halve liter. Drink dus twee flinke glazen water. Goed water wordt direct door de mondslijmvliezen opgenomen, hetgeen een lichte tinteling veroorzaakt.

Een vaag hongergevoel: Als je het eerdere dorstgevoel hebt genegeerd, kan de maag in de problemen komen. Het totale watertekort is opgelopen tot ongeveer een liter. Veel mensen hebben de neiging om te gaan eten, waardoor het watertekort alleen maar verder oploopt. De enige oplossing is om twee glazen water te drinken. Dit leidt ertoe dat het watertekort wordt gereduceerd naar een halve liter, en dat zorgt, verrassend genoeg, voor een droge mond. Wacht eventueel een kwartier en drink vervolgens nog twee glazen water.

Een drukkende hoofdpijn:
Het watertekort bedraagt twee liter. Het lichaam is zo opgebouwd dat het vochtgehalte in de hersenen zo lang mogelijk op peil wordt gehouden. Maar nadat alle andere organen de droogte hebben geprobeerd op te vangen, vallen uiteindelijk ook de hersenen ten prooi aan het vochttekort. De bloeddruk in de hersenen loopt op en veroorzaakt hoofdpijn. In dit stadium heeft het hele lichaam al last van het watertekort en het is dus van groot belang dat er gedronken wordt. Met twee glazen zit vaak de maag vol. Wacht dus een kwartiertje of een half uurtje en drink er nog twee. Herhaal dit nog twee of drie keer tot er na het drinken geen droog gevoel meer in de mond achterblijft.

Gele urine: De kleur van de urine is een maat voor het vochttekort. Donkergele urine, die zelfs na verdunning met het water in de WC nog donkergeel is, verraadt een vochttekort van anderhalf tot twee liter. Bleekgele urine, die in de WC bijna kleurloos wordt, geeft aan dat het vochtgehalte op peil is. Wie genoeg drinkt, zal eenmaal in de twee uur, of soms zelfs ieder uur, een bezoekje aan de WC moeten brengen. Dit is in bepaalde omstandigheden niet echt handig. Maar het belang van een goede afvoer van afvalstoffen is groot. Het is dus zaak om er toch zo veel mogelijk ruimte voor te maken.

Wanneer bovenstaande instructies worden opgevolgd, wordt alleen het watertekort weggewerkt. Het is dus zaak om meer te drinken dan dat. Door regelmatig een glas water te drinken, is het mogelijk om het dorstsignaal voor te blijven.