Water & Gezondheid


 
Over de manier waarop water onze gezondheid beïnvloedt is veel geschreven. Het staat als een paal boven water dat we dood gaan zonder. Als belangrijkste oplosmiddel is het nodig voor alle processen in het lichaam. Vandaar dat we er zo veel van hebben: een gemiddeld mens draagt meer dan 50 liter water met zich mee. Zodra het een half litertje minder wordt, geeft ons lichaam een signaal. Het dorstgevoel vertelt ons dat we moeten bijtanken. Wat er gebeurt als we dit signaal negeren, wordt uitgebreid uit de doeken gedaan door Roy Martina in zijn boek "Water als bron van Vitaliteit". Te weinig drinken kan zelfs overgewicht veroorzaken.

Het is algemeen bekend dat je 8 glazen water per dag moet drinken voor een lang en gezond leven. In de winter misschien ietsje minder en in de zomer wat meer, maar drinken zul je. Volgens een onlangs in het "American Journal of Epidemiology" gepubliceerd onderzoek kan het drinken van tenminste 5 glazen water (à 225 ml) per dag het risico op een hartstilstand flink verminderen. De onderzoekers van de Loma Linda Universiteit in Californië volgden 20.000 mensen gedurende een periode van 6 jaar. Onder de vrouwen bleek het risico op een hartstilstand 45% lager en bij mannen zelfs 60%. Het overvloedig drinken van water leidt tot dunner bloed, zo luidt de verklaring, waardoor er minder snel verstoppingen optreden in de kransslagaders.

Overigens heeft het drinken van andere dranken niet dezelfde werking. Koffie draagt eerder bij aan een vochttekort, dan dat het dat oplost. In bijvoorbeeld koffie en (gebrande) thee zitten zoveel opgeloste stoffen dat er nog meer water moet worden gedronken om daarvoor te compenseren.