Filters


Soorten filters  

Filters zijn er in soorten en maten. Globaal zijn ze in te delen in drie categorieën:

  1. Keramische filters. Worden zeer veel gebruikt in bijvoorbeeld het Midden Oosten om bacteriën uit het water te halen. Met speciale vullingen kunnen ook vele chemicaliën worden geadsorbeerd. Doordat deze filtratietechniek al meer dan honderd jaar bestaat, zijn de filters betrouwbaar en relatief goedkoop.
  2. Filterkannen. Deze worden in Nederland en Duitsland verkocht om de smaak van het water te verbeteren. De aanschaf van de kan is goedkoop, maar het filtermateriaal moet maandelijks worden vervangen en dat maakt dit systeem op jaarbasis toch duur.
  3. Membraanfilters. Het bekendst is het hyperfilter. Dit maakt gebruik van de techniek van omgekeerde osmose (Reverse Osmosis in het Engels=RO). Op volgorde van groter wordende porieën komen daar nog bij het nanofilter, ultrafilter en microfilter. Membraanfilters worden vooral in de industrie gebruikt. De RO-filters die voor huishoudens worden aangeboden, halen vrijwel alle stoffen uit het water, ook zouten, waardoor het schoner wordt dan de natuur het aanbiedt.

Uit deze drie categorieën hebben wij gekozen om een keramisch filter als waterreiniger aan te bieden. Het resultaat is beter en betrouwbaarder dan dat van de filterkannen en op jaarbasis is het systeem goedkoper. Vergeleken met het RO-filter is het zuiverend vermogen geringer, maar wij vragen ons af of dat een nadeel is. Water kan ook tè schoon zijn.